De trend

Laten we er niet omheen draaien, aan alle kanten kom je melding tegen met stap nu over op Office 365 en ga werken in de cloud. Ook wij krijgen de vraag regelmatig. De afgelopen maanden zijn wij ook druk met vele klanten om hier stappen in te maken. Veel van onze huidige klanten hebben nog Microsoft Small Business Servers (SBS server) en lopen met het vraagstuk

“Moeten we nu nieuwe hardware kopen of naar de cloud?”

Wat is O365?

O365 is een verzamelnaam van Microsoft voor veel diensten die zij vanuit de cloud aanbieden. Vroeger kocht je Microsoft licenties en installeerde die op je PC, nu worden applicaties steeds meer als een service aangeboden met recht op upgrade naar nieuwe versies. Word en Excel installeer je vaak nog gewoon op de PC maar na Exchange (outlook online) wordt het nu ook steeds makkelijker om Word en Excel online te gebruiken.

Voordelen

Groot voordeel is dat je makkelijk op en af kunt schalen met het aantal gebruikers. Heb je even wat minder medewerkers dan kunnen we eenvoudig het aantal licenties verlagen. Heb je er wat meer dan verhogen we per maand het aantal licenties.

Thuis of onderweg werken wordt eenvoudiger en doordat de Exchange oplossing in de cloud staat daalt de afhankelijkheid van het centrale kantoor.

Off-site backups worden kleiner aangezien email vaak een groot deel van de opslag betreft die ook nog veel veranderd.

Nadelen

Door het gebruik van cloud diensten wordt het belang van een goede internet verbinding groter, even geen internet betekend dat er op kantoor niet doorgewerkt kan worden. Optie is dan wel om mensen thuis verder te laten werken.

 

Iets voor mij ?

De eerste stap die nu vaak plaats vindt is uitfaseren van de email server op kantoor en overstappen naar Exchange Online. Hierdoor kunnen we op kantoor minder zware hardware neerzetten of even door met de oudere hardware op kantoor mits daar nog hardware support op zit.

Kan ik dan al mijn servers de deur uit doen met O365?

De volgende stap is wat te doen met de speciale software. Denk aan je boekhoud pakket of dat ene tekenprogramma, plannings pakket waar belangrijke werkprocessen mee geborrd zijn.

Deze kunnen niet in O365 worden ondergebracht maar wel op Cloud werkplekken.