Phishing alert November 2019

#1 Office 365 phishing aanval (Q4 2019)

De afgelopen weken zien wij een verhoogde activiteit van geraffineerde phishing aanvallen welke door kwaadwillende namens Microsoft worden verstuurd. In een aantal gevallen was de aanval succesvol en zijn er namens het doelwit mails verstuurd naar bijvoorbeeld opdrachtgevers en leveranciers om betalingen te verrichten. 

Tevens bestaat het risico dat gegevens van servers worden gedownload waarbij een datalek veroorzaakt kan worden. Als dit gebeurd moet er (in het kader van de AVG wetgeving) melding worden gemaakt bij Autoriteit Persoonsgegevens.

Hoe gaat de aanval in z’n werk ?

  1. Medewerkers van de organistatie krijgen een email met een link naar een Office 365 link die met hun gedeeld is. Deze link is niet van echt te onderscheiden aangezien dit een geldige OneDrive link is (soms zelfs van een collega die al gehackt is)
  2. Persoon klikt op link en komt op pagina die lijkt op Office 365. Daar wordt gevraagd om in te loggen
  3. Aangezien dit een nep pagina is worden de ingevoerde gegevens opgeslagen (je bent nu gephisd)
  4. Enkele dagen later gebruiken de hackers bovenstaande gebruikersgegevens om alle andere collega’s een email te sturen uit bovenstaand account
  5. Tevens proberen ze op alle manieren in te loggen (VPN, OneDrive, Sharepoint, etc.) om zo veel mogelijk informatie buit te maken van de organistatie

 

Hoe voorkom ik dit ?

Het is niet te voorkomen dat deze emails verspreidt worden. De vuistregel is: verwacht je geen link van iemand open hem dan niet!

Denk 3 keer na voordat je een wachtwoord invult. Alleen als de URL begint https://login.microsoftonline.com is dit te vertrouwen.

 

 

Wat te doen als ik toch de link heb aangeklikt?

Neem zo snel mogelijk contact met Samson IT support op zodat wij een actieplan in werking kunnen stellen om mogelijke schade te berperken.

Einde ondersteuning Windows 7

Einde support Windows 7

Microsoft heeft verklaard 10 jaar productondersteuning voor Windows 7 te leveren toen het werd uitgebracht op 22 oktober 2009. Wanneer deze periode van 10 jaar afloopt, beëindigt Microsoft de ondersteuning voor Windows 7 zodat de investeringen gericht kunnen worden op ondersteuning van nieuwere technologieën en nieuwe ervaringen. De exacte datum voor het einde van de ondersteuning voor Windows 7 is 14 januari 2020. Hierna worden geen technische ondersteuning en software-updates ter bescherming van uw pc meer geleverd voor het product vanuit Windows Update. Microsoft raadt u ten zeerste aan om vóór januari 2020 over te stappen naar Windows 10, om te voorkomen dat u in een situatie komt waarin u service of ondersteuning nodig hebt die niet langer beschikbaar is.

 

Wat betekent het einde van de ondersteuning voor mij?

Als u een pc hebt met Windows 7, ontvangt deze na 14 januari 2020 geen beveiligingsupdates meer. Het is daarom belangrijk om naar een modern besturingssysteem te upgraden, zoals Windows 10. Dit ontvangt de laatste beveiligingsupdates die helpen om u en uw gegevens beter te beveiligen. Bovendien is de klantenservice van Microsoft niet meer beschikbaar om technische ondersteuning voor Windows 7 te bieden.

Wat moet ik doen?

De meeste gebruikers van Windows 7 wordt geadviseerd om over te stappen naar een nieuw apparaat met Windows 10. De huidige pc’s zijn niet alleen sneller en lichter maar ook krachtiger en veiliger, met een gemiddelde prijs die aanzienlijk lager is dan die van de gemiddelde pc acht jaar geleden. Met onze hulp kunt u in een paar eenvoudige stappen een nieuwe pc kiezen.

Kan ik mijn bestaande pc upgraden naar Windows 10?

Als u wilt profiteren van de nieuwste hardware mogelijkheden, raden we u aan over te stappen naar een nieuwe pc met Windows 10. Het is ook mogelijk compatibele pc’s met Windows 7 te upgraden door een volledige versie van de software te kopen en te (laten) installeren.

Hoe kan ik gratis upgraden naar Windows 10 Pro?

De aanbieding voor een gratis upgrade naar Windows 10 is reeds verlopen op 29 juli 2016. Als u Windows 10 wilt verkrijgen, moet u een nieuw apparaat kopen of, als u een compatibele pc hebt, een volledige versie van de software kopen zodat u uw bestaande apparaat kunt upgraden. We raden u aan Windows 10 niet te installeren op een ouder apparaat, omdat sommige apparaten met Windows 7 niet compatibel zijn met Windows 10 of omdat er minder functionaliteit beschikbaar kan zijn.

Wat gebeurt er als ik Windows 7 blijf gebruiken?

U kunt Windows 7 blijven gebruiken, maar na beëindiging van de ondersteuning wordt uw pc kwetsbaarder voor virussen en andere beveiligingsrisico’s. U kunt Windows gewoon blijven starten en uitvoeren maar u ontvangt geen softwareupdates meer van Microsoft, ook geen beveiligingsupdates.

Kan Windows 7 nog steeds worden geactiveerd na 14 januari 2020?

Windows 7 kan nog steeds worden geïnstalleerd en geactiveerd na het einde van de ondersteuning. Het wordt echter kwetsbaarder voor virussen en andere beveiligingsrisico’s omdat u geen beveiligingsupdates meer ontvangt. Microsoft raadt ten zeerste aan na 14 januari 2020 Windows 10 te gebruiken in plaats van Windows 7.

Wordt Internet Explorer nog steeds ondersteund op Windows 7?

Ondersteuning voor Internet Explorer op een apparaat met Windows 7 wordt ook stopgezet op 14 januari 2020. Als onderdeel van Windows volgt Internet Explorer de ondersteuningslevenscyclus van het Windows-besturingssysteem waarop het is geïnstalleerd.

De stap naar O365

Waarom overstappen naar Microsoft 365?

 Steeds meer bedrijven kiezen voor het werken in de cloud met Microsoft 365. Maar wat houdt het werken in de cloud nu precies in en welke voordelen biedt het? Door te migreren van een lokale e-mail- en fileserver naar Microsoft 365 verplaats je jouw digitale werkplek naar de cloud, zodat je altijd toegang hebt tot de zaken die voor jou belangrijk zijn.

Microsoft 365 wordt aangeboden in een abonnementsvorm. Met dit abonnement heeft de gebruiker altijd recht op de meest recente versie van toepassingen. Er wordt vaak gedacht dat dit alleen het standaard Officepakket betreft met onder andere de bekende applicaties als: Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Maar het Microsoft 365 abonnement biedt  nog veel meer toepassingen. Zo zijn er toepassingen die helpen met het verhogen van de persoonlijke productiviteit (denk hierbij o.a. aan To-Do, OneNote en OneDrive) en er zijn toepassingen die helpen bij het samenwerken (denk hierbij o.a. aan Teams, SharePoint en Planner).

Het installeren en werkend krijgen van Microsoft 365 is pas een eerste stap! Microsoft 365 brengt namelijk een verandering teweeg in de werkprocessen van de medewerkers. Je moet keuzes maken omtrent informatie en veiligheid, en zorgen dat mensen de applicaties op een juiste manier gaan gebruiken.

Samson IT heeft niet alleen de technische kennis om zo’n traject succesvol te begeleiden. Wij helpen ook met de integratie van de nieuwe werkwijze binnen de organisatie.  

Neem voor meer informatie contact op via onderstaande kanalen.

 

Overstappen naar Microsoft 365?

Zoals hierboven beschreven heeft het overstappen naar Microsoft 365 veel voordelen. Als Microsoft Silver partner hebben wij de afgelopen periode al veel van onze klanten geadviseerd en gemigreerd naar een Microsoft 365 omgeving. Wij helpen je graag bij het inventariseren van jouw huidige ICT systemen, om na te gaan of de overstap naar Microsoft 365 ook voor jullie interessant kan zijn. 

Neem contact op via 088 – 616 16 16 of stuur een e-mail naar info@samson-it.nl

 

Kunnen mijn servers de deur uit bij een overstap naar Microsoft 365?

Microsoft 365 programma’s werken vanuit de Microsoft cloud. Een aantal specifieke softwarepakketten (denk hierbij aan boekhoud- , plannings- en tekenprogramma’s) kunnen niet worden opgenomen in de Microsoft cloud. Voor deze softwarepakketten hebben wij een cloud werkplekken oplossing. 

Slechte Wifi-verbinding? Samson IT gaat tot grote hoogte en regelt het!

Slechte Wifi-verbinding? Samson IT gaat tot grote hoogte en regelt het!

Samson IT hoogte

Samson IT heeft veel ervaring met het aanleggen van draadloze netwerken. Recentelijk hebben wij een nieuw en sterk verbeterd Wifi netwerk aangelegd bij drie vestigingen van Mountain Network, een bedrijf met verschillende klim- en bouldercentra verspreid over het land.

Op de verschillende locaties heeft onze systeembeheerder Michael het oude Wifi netwerk vervangen door nieuwe Ubiquiti Pro Acces Points, met deze acces points is het netwerk van Mountain Network weer helemaal van deze tijd. De bovenstaande foto was zijn uitzicht tijdens zoeken naar de beste plek voor het ophangen van een acces point, dit deed hij op 16 meter hoogte! Gelukkig heeft hij geen last van hoogtevrees! Na de montage van alle hardware en het testen van het netwerk, reed onze systeembeheerder weg bij weer een tevreden klant.

 

Wil je ook overal goede ontvangst op kantoor? Wij regelen het voor je! We zijn bereikbaar op 088-6161616, ook voor andere IT-gerelateerde vragen.
Overal op kantoor uitstekende wifi met Ubiquiti Pro Acces Points

Overal op kantoor uitstekende wifi met Ubiquiti Pro Acces Points

Ubiquiti acces point Wifi

Steeds meer bedrijven hebben de behoefte om flexibel te kunnen werken, een belangrijke voorwaarde voor flexibel werken is een stabiele en betrouwbare (draadloze) internetverbinding. De meest gemakkelijke manier om via het internet te kunnen werken is doormiddel van een draadloos Wifi netwerk. Uiteraard is het hierbij van belang om overal in jullie pand een goede dekking te realiseren, afhankelijk van de ruimte worden er één of meerdere access points opgehangen.

Samson IT voorziet jouw bedrijf graag van advies voor een passende oplossing. Voor het creëren van een betrouwbare en snelle Wifi omgeving maken wij gebruik van Ubiquiti-access points, dit zijn kwalitatief zeer goede producten met veel (remote) beheermogelijkheden:

Door het simultane dual-band signaal wordt zowel op 2,4 GHz als op 5 GHz uitgezonden.

 

Meerdere netwerken aan te maken, hierdoor is een apart netwerk mogelijk voor bezoekers met andere rechten

 

A

Snelheden op 5GHz mogelijk tot wel 1300 Mbit

 

Multicel: Al streamend door kantoor lopen zonder verbinding te verliezen

 

Wil je ook overal goede ontvangst? Wij regelen het voor je! We zijn bereikbaar op 088-6161616, ook voor andere IT-gerelateerde vragen.

Uitleg Xelion statussen

Uitleg Xelion statussen

Hoe zit dat ook alweer, de verschillende statussen in Xelion?

Regelmatig krijgen wij vragen van gebruikers hoe het nu precies zit met al die statussen. Xelion heeft er een hele boel, ze hebben vooral te maken met je Presence icoon maar doen ook verschillende acties als je gebeld wordt.

Hierbij een korte uitleg hoe het ook alweer zit. In onderstaand overzicht de verschillende statussen en wat het precies inhoudt:

Inlogstatus: deze status past je beschikbaarheid aan, aan de hand van of je wel of niet bent ingelogd in de softphone  

Beschikbaar: hiermee geef je aan dat je beschikbaar bent

Niet beschikbaar: hiermee geef je aan dat je niet beschikbaar bent

Niet storen: hiermee geef je aan dat je niet gestoord wilt worden

Afspraak: hiermee geef je aan dat je een afspraak hebt

Kort afwezig: hiermee geef je aan dat je kort afwezig bent

Lang afwezig: hiermee geef je aan dat je lang afwezig bent

In onderstaande tabel staat weergegeven wanneer telefoon overgaat en wanneer juist niet.